Füstölt fűszeres magvak
írta: Bácsalmási Katalin
Ezt a nagyszerű füstölt csípős fűszeres nassolnivalót mindenki imádni fogja. Bármilyen olajos magból elkészíthető - például amerikai mogyoró, mandula, napraforgómag vagy kesudió - de talán keverve a legfinomabb. Csinos szalaggal átkötött kis üvegekben csodálatos kézműves karácsonyi ajándék lehet, aminek mindenki nagyon fog örülni!
Hozzávalók:
- 2 evőkanál sótlan vaj
- 0,25 teáskanál cayenne bors
- 1 evőkanál Worcestershire szósz
- 0,5 teáskanál fűszersó
- 0,25 teáskanál őrölt kömyény
- 0,5 teáskanál zellersó
- 0,5 teáskanál fokhagyma por
- 1 evőkanál só
- 1,5 csésze vegyes olajos magvak
- ízlés szerint (opcionális) chili pehely
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a Broil King gázgrillt alacsony hőfokon, körülbelül 163 °C-ra.
2. Olvasszuk meg a vajat egy közepes méretű serpenyőben, alacsony hőfokon, az oldalsó égőn. A sót kivéve adjuk hozzá a vajhoz a fűszereket. Keverjük össze, és alacsony hőfokon 2 percig melegítsük, hogy az ízek összeérjenek. Forgassuk a fűszeres vajba a magvakat és keverjük, amíg egyenletesen bevonódnak a vajas keverékkel.
3. Terítsük szét a fűszeres magvakat egy peremes tepsiben vagy grill lemezen, és tegyük a grill készülékbe 15 percre, időnként rázzuk meg a tepsit, hogy egyenletesen piruljon.
4. Vegyük ki a tepsit, majd keverjük össze a magvakat a sóval és hagyjuk kihűlni. Légmentesen záródó edényben tároljuk.
Tipp: ha kedveljük a csípősebb ízeket adhatunk egy kis chilit is a keverékhez, ha esetleg a keleti ízek szerelmesei vagyunk, akkor használjuk indiai fűszerkeveréket, stb. Ez a recept számtalan módon variálható, keressük meg a legtökéletesebb változatot!
