Egész pulyka zöldfűszeres vajjal

írta: Peitli Csilla

Az ünnepi asztal dísze lehet ez az egészben sült pulyka, amely egy nagyobb társaságnak is bőven elég.


Elkészítési idő: 240 perc
Nehézségi fok Nehézségi fok: Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok
Eszköz: Gázgrill,
A recept 0 embernek tetszett.

Tetszik a recept

A receptet 0 ember készítette el.

Elkészítettem

Hozzávalók:

  • 6 kg pulyka
  • 100 g vaj
  • 1 ek friss zsálya
  • 1 ek friss kakukkfű
  • 1 ek friss rozmaring
  • 1 ek friss petrezselyem
  • 1 ek só
  • 1 ek bors
  • 1 kk pirospaprika
  • 2 db alma
  • 1 db hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

Szereljük össze a grillhez tartozó rotisserie szettet és melegítsük elő a grillt magas hőfokra.

A pulykát készítsük elő, tisztítsuk meg és itassuk le róla a felesleges nedvességet.

  1. Egy kisebb tálkában keverjük össze az olvasztott vajat a zöldfűszerekkel és a sóval, borssal, paprikával.
  2. Az ujjunkkal nyúljunk be a pulyka bőre alá és óvatosan emeljük fel a mell részről és a combokról, hogy a bőr alá bedolgozhassunk a zöldfűszeres vajból.
  3. Ezt követően a pulykát kívülről is kenjük le a vajjal.
  4. Az almát és a hagymát vágjuk gerezdekre és a fokhagymával együtt, tegyük be a pulyka belsejébe. (Tehetünk ide a friss zöldfűszerekből is.)
  5. Az előkészített pulykát húzzuk fel a rotisserie nyársra, rögzítsük a karmokkal és tegyük fel a grillre.
  6. Süssük 10 percig, majd a rotisserie égőt kapcsoljuk ki, hogy csak közvetlen hő érje a húst.
  7. Süssük a pulykát körülbelül három óráig (fél kilónként számolhatunk 15 perc sütési időt), miközben ellenőrizzük a belső hőjét, hogy nehogy kiszárítsuk a húst.
  8. 70 fokos belső hőmérsékletnél már levehetjük a húst, ha szép tiszta a leve, hiszen ilyenkor még bőven dolgozik majd benne a hő.
  9. Pihentessük legalább 15 percet a tálalás és felvágás előtt!
 

Címkék:

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.