Argentín hátszín sütőtökkrém ágyon
írta: Tarsoly László
Argentína a harmadik legnagyobb húsexportőr a világon. A kormány 15% adót vet ki az exportra, hogy alacsonyan tartsa a belföldi húsárakat. Az argentin időjárási viszonyok, az aránylag gyakori esős napok száma, az enyhe klimatikus viszonyok teszik kivételes minőségűvé a szabad legelőkön tartott szarvasmarhák húsát. A magas páratartalmú pampák a legjobb legelők, innen származnak a legjobb húsú szarvasmarhák. A füves legelők szarvasmarhájának a húsa a közfelfogás szerint egészségesebb és finomabb is.
Hozzávalók:
- 35 dkg marha hátszín
- 10 dkg sütőtök püré
- 2 db közepes méretű cékla
- 10 dkg zöldbab
- 8 dkg baconkocka
- 20 dkg vaj
- 0,3 dl kukorica olaj
- 1 dl tejszín
Elkészítés:
A majd 2 kilós hátszínünket megmossuk letörölgetjük majd a nem kívánt faggyúréteget trimmeljük. Ezután 3cm-es szeleteket szelünk belőle. Megvárjuk amíg szobahőmérsékletű lesz aztán tenyerünkkel kissé megpaskolgatjuk. A grillünket begyújtva annak rácsát egy kukoricaolajos(ez az az olaj, ami a legjobban bírja a hőt, így nem ég rá a rácsra és nem fogja megkeseríteni a húsunkat) kendővel átkenjük. Amikor a hőmérséklet elérte a 250 fokot a rácsra helyezzük a húsokat. Oldalanként 3-3 percig sütjük( így érjük el a medium készültségi szintet), majd ugyanennyi ideig fektetve pihentetjük egy lukacsos tálalón, hogy a lehető legnagyobb felülete érintkezzen a levegővel. Ezután rézsútosan felszeljük ekkor sózzuk, borsozzuk. Más fűszert nem is használunk, hiszen a marha húsának ízére vagyunk csak kíváncsiak.
Tálaláshoz egy ún.:Armageddon módszert használtam a sütőtökkrémből, mellé a pirított baconkockákkal töltött bbq céklagömbök kerültek nomeg egy kis halom vajon megfuttatott színes bébirépa és kevés zöldbab.
Próbáljátok ki Ti is! Jó étvágyat kívánok hozzá!