Grillezett csirkecombok fűszeres kukorica dara kéregben, friss salátával, kecskesajtos polentával
írta: Antal Gábor
Hozzávalók:
- 2 db csirke comb
- 5 dkg kecskesajt
- 5 dkg aszalt paradicsom
- 2 dl polenta
- 4 dl alaplé
- 10 dkg vegyes saláta mix
- 5 szem fekete olíva bogyó
- 1 evőkanál parmezán forgács
- 1 evőkanál retek csíra
- 1 fej fokhagyma
- 1 dl majonéz
- 0,5 db lime
Elkészítés:
Első lépésként tisztítsuk meg, és formázzuk a csirkecombokat. Ha kész, elkészítjük a kérget rá.
Az elsőhöz aszalt szárított paradicsomot darálunk (vagy aszalt paradicsom port használunk), amit összekeverünk kukorikukoricadarával. Ízesítjük, és beforgatjuk az első combot a keverékbe.
Majd jöhet a zöld színű: itt ugyanaz a technológia, csak zöldfűszerből készítjük . Ha kész, felfűtjük a kerámia grillsütőnket 130-140 fokosra, teszünk rá füstfát, és indirekt módon sütjük amig a 73-75 fokos maghőmérsékletet el nem éri.
Jöhet közben a saláta: itt készítünk egy 4:1 arányban polentát (4 dl alaplé, 1 dl polenta) szép lassan készre főzzük, mikor már kellően sűrű, belekeverjük a kecskesajtot, és egy 1,5 cm es formába öntjük. Ha nincs ilyenünk, egy tepsibe rakjuk, és hagyjuk kihűlni. Kiborítjuk egy deszkára, és vizes késsel, vonalzó mellett 1.5 cm x 1.5 cm-es kockákra daraboljuk.
Kacsazsírt hevítünk egy serpenyőben és megpirítjuk benne a kockákat, majd kiszedjük és pihentetjük. A fokhagymánk szárát levágjuk, maldon sóval megszórjuk, meglocsoljuk citrusos kukorica olajjal, becsomagoljuk alufóliába, és megsütjük a grillben. Kicsomagoljuk, kinyomjuk s majdan olajjal majonézt készítünk belőle, amit tejföllel elkeverünk és hűtünk.
A salátát összekeverjük a polentával, aszalt paradicsommal, tépett kecskesajttal, olíva bogyóval. Megcsurgatjuk lime lével, és reszelünk rá parmezán forgácsot.
Készíthetjük saláta nélkül is, csak akkor a polantát célszerű nagyobbra formázni és úgy grilllezni.
Jó étvágyat!