Grillezett sertés steak kacsamájjal, tokaji aszús öntettel, röszti-ágyon

Húsok. Elkészítési idő: 180 perc



Nehézségi fok:

Hozzávalók

  • 1 kg sertés lapocka
  • 15 dkg kacsamáj
  • 2 dl tokaji aszú
  • 10 dkg burgonya
  • 1 db tojás
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 kanál liszt
  • 3 g só
  • 3 g feketebors
  • 0,5 dl ketchup
  • 1 dl bbq szósz
  • 0,5 dl almalé
  • 1 tasak boston fűszerkeverék
  • 5 dkg vaj
  • 4 db bébi zöldségek
  • 3 g fokhagymapor

Elkészítés

Mivel receptjeim között már szerepelt megannyi steak fajta, azt gondoltam, kihasználom az alkotói szabadságot és most valami egészen más megközelítésbe helyezem a feladatul kapott steak elkészítését.

Mivel még alig értünk a nyár végére, gondoltam, nem szükséges egy nagyon testes ételt bemutatnom, ezért esett a választásom erre a receptemre, hiszen elég könnyed elemeket is tartalmaz, no persze nem a fő alkotóelemről van itt szó, mert azért valljuk be derekasan, hogy egy jó 20-25 dkg-os sertéshús szelet eléggé emberes adag,még akkor is, ha eltekintünk a részletektől, avagy a körettől.
 
Előzör is mikor már rendesen beizzott a faszén, egy serpenyőbe kevés olaj kíséretében lepirítottam a szeletekre vágott kacsamájat, vigyázva, hogy csak egy kevéske barna pörzsanyag képződjön és ne izzadja ki magából az összes értékes zsíradékot.
Ezután a hátramaradt kacsazsír és olaj keverékben kisütöttem a tócsnit vagy ahogyan mifelénk jobban ismerik, lepcsánkát. Ezt úgy készítettem, hogy összekevertem a lereszelt alapanyagokat (burgonya,tojás,vöröshagyma,liszt,só,bors) és egy tányéraljnyi részt formáztam belőle.
 
Eközben a már előre befűszerezett és egy almaleves, fűszeres lével beinjektált húst indirekt módon a rácsra helyeztem, félóránként forgattam. 130-140 fokon 2 óra elteltével lekentem egy almaleves, ketchupos, bbq szószos öntettel és fél óráig még ugyanezen a hőn sütöttem. Majd amikor lekerült a rácsról, oldalanként 5-5 perc pihentetés után felvágtam 2cm-es szeletekre és az akkorra már megemelt hőfokú sütőben rácsmintát sütöttem minden szelet mindkét oldalára. 
Ezután a bébi zöldségeket megpermeteztem egy kis olajjal és a vajat és a tokaji aszút összeforraltam, sóval borssal fűszereztem.
 
És már jöhetett is a tálalás. Alulra a lepcsánka, rá husi, amit ekkor meghintettem kikristályosított sóval,ennek tetejére jött a kacsamáj, amit a még forró öntettel meglocsoltam és mindezek mellé pedig a bébi zöldségek.
A hús ezzel a technikával sütve nagyon omlós és szaftos lett, mégis egy olyan kéreggel bírt, ami feledhetetlenné tette azt a fogyasztójának.
 
A videó amit ez alkalommal készítettem egy kis foodporn, amikor is a készülő étel hangja beszél helyettem. :)
 
Jó étvágyat kívánok!
A szavazást lezártuk.
Támogatóink