Profilom 2017. október 23. Hétfő - Köztársaság kikiált., Gyöngyi
Receptkereső
Nehézségi fok:
Elkészítési idő: 80 perc

Mézes-mentás grillezett gyümölcsök epres-paradicsomos sajtnyárssal

Hozzávalók

  • 20 dkg panir sajt
  • 30 dkg eper
  • 2 db paradicsom
  • 1 ág rozmaring
  • fél dl olaj
  • 4 db bármilyen gyümölcs
  • fél db citrom leve
  • 3 ek méz
  • 1 kk mentalevél

Elkészítés

  1. A panirt, vagyis az indiaiak kedvenc házi sajtját előző nap el kell készíteni. Ehhez egy lábasban felforralunk 2 liter tejet, mikor már majdnem kifut, takarékra vesszük a lángot és belecsorgatjuk az 5 evőkanál citromlé felét.
  2. Pár percig időnként megkeverve főzzük.
  3. Mikor a kanálon már rajtamarad néhány túródarabka, hozzáöntjük a maradék citromlevet is.
  4. Ha teljesen szétvált a túró a zöldessárga savótól, egy finom szövésű anyagon vagy gézen átszűrjük, vízzel kicsit átmossuk, majd a gézt megcsavarva kinyomkodjuk.
  5. Visszatesszük a szűrőbe, valamilyen nehezéket ráteszünk, pár órára (vagy akár másnapig) mehet a hűtőbe, míg elhűl és teljesen megköt.
  6. A gyümölcsöket másnap (az epren kívül) egycentisre szeleteljük, és grillrácson mindkét oldalukat kissé megsütjük.
  7. Ha gyerekek is rohangálnak körülöttünk, simán lehet dupla adag gyümivel számolni, mert el fog fogyni, mire a mű elkészítésével végzünk. Nem kell őket teljesen puhára sütni, mert szétmállnának.
  8. Még forrón megcsorgatjuk a mézzel, citromlével, rátépkedjük a mentalevelek nagy részét (a többi a tálaláshoz kell).Majd óvatosan összeforgatjuk és félretesszük.
  9. A sajtot, epret és paradicsomot falatnyi darabokra szeljük.
  10. A rozmaringot vágjuk apróra, összekeverjük az olajjal, ebben pácoljuk a hozzávalókat 1-2 órát. Húzzuk őket nyársra, tegyük a grillrácsra. Minden oldalukat megsütjük, a langyos gyümölcssaláta tetején tálaljuk.

Extra tippek:

  • Ha a paradicsom nem édes, sütés előtt forgassuk meg kevés cukorban.

 A gyümölcsnyárshoz használj dupla nyársat a jobb tartás miatt.