Profilom 2018. február 25. Vasárnap - Géza
Receptkereső
Nehézségi fok:
Elkészítési idő: 60 perc

Lapos kenyér kecskesajttal

Hozzávalók

  • 7 g élesztő
  • 220 ml langyos víz
  • 450 g liszt
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 csipet só
  • 2 csipet cukor
  • 120 g kecskesajt
  • 1 marék oregánó
  • 1 marék bazsalikom
  • 1 marék petrezselyem
  • 1 fej pirított fokhagyma
  • 110 g pirított fenyőmag

Elkészítés

  1. A laposkenyér vagy más néven pizzatészta elkészítéséhez a langyos vízbe keverd el a cukrot, majd ehhez add hozzá az élesztőt.
  2. Ha látod, hogy az élesztő dolgozni kezd már jöhet is hozzá a lisztel elkevert só és az olívaolaj. Gyúrj belőle rugalmas, nem ragadós tésztát és hagyd pihenni 10 percig.
  3. Pihenés után rögtön jöhet a nyújtás a kívánt fazonra. Készíthetsz személyenként egy-egy kis kerek lepényt vagy egy nagyobbat is akár, ahogy gondolod.
  4. Az elkészült tésztát tedd bele egy enyhén olajozott tepsibe és szórd rá a hozzávalókat. Elsőnek a sajtot és a pirított fokhagymát, majd erre jöhetnek az összetépkedett friss fűszernövények és végül a fenyőmag.
  5. A sütést előmelegített grillen, a legnagyobb fokozaton végezd zárt fedő mellett.
  6. 5-7 perc alatt aztán ropogósra is sül a tészta és a sajt is kellően megolvad. Rögtön tálalható.

 Extra tippek: 

  • Ha nincs időd arra, hogy magad készítsd a tésztát, akkor dolgozhatsz félkész pizzalappal is, de az élesztős vajas tészta is remek alap lesz. Ha a félkész pizzalapot választod megoldásként, akkor a tésztát ráteheted közvetlenül a grillrácsra is.
  • A pirított fokhagyma elkészítéséhez az egész fejet tedd rá egy picit beolajozott alufóliára és csomagold be jól. Közepes hőfokon 30-40 percig süsd, hogy teljesen megpuhuljon. Kihűlés után egyszerűen nyomd ki a fokhagymát a héjából egy tálba és kisebbekre vágva vagy akár így egészben is felhasználhatod a recepthez a hihetetlenül ízletesre sült gerezdeket.