Profilom 2018. július 18. Szerda - Frigyes

Kezdő grillezők hibái 8. – Túl sok ételtípus sütése egyszerre

Egy nagyobb partinál a grillezés legkényesebb pontja a logisztika. Mikor és mit süss? Mennyiket egyik és mennyi a másik alapanyagból? Nehéz mindenkit egyszerre asztalhoz ültetni, de ne hagy, hogy ez a nyomás arra kényszerítsen, hogy túl sok mindent süss egyszerre a grillen.

Csirke, zöldségek, gyümölcsök, krumpli és kolbász? Még ha széles választékkal is készülsz egy kerti mulatságra vagy csak luculluszi lakomával örvendeztetnéd meg a családot, ne ess a mindent egyszerre sütés csapdájába. A nagy grillek szinte könyörögnek a kihasználtságukért, és a széles rácsokon több embernyi adag is elfér, de a teljesen megpakolt grill ritkán jelent jót.

Ha a rács minden felülete foglalat, nem tudod az ételeket mozgatni. Nincs hova menekíteni a fogásokat a fellángolások elől, és a megfordításuk is felér egy kisebb bűvész mutatvánnyal. A legnagyobb probléma mégsem ez, hiszen egy kis ügyességgel ezek a helyzetek kivédhetőek, sokkal nagyobb gond a különböző ételtípusok eltérő sütési hőmérsékletigénye. Ugyanazon a hőfokon az egyik étel már rég megégett, míg a másik még el sem kezdett pirulni. Az ízesítésbeli keresztszennyeződésekről már nem is beszélve, és az is biztos, hogy egy vegetáriánus sem szeretne hússal egy tálcán sült zöldséget enni.

Minden alapanyagnak kicsit más körülményekre van szüksége, ezért a legkisebb hibaszázalékkal akkor dolgozhatsz, a egyszerre csak egy ételt készítesz. Ha mindenképpen több minden tennél a rácsra, arra figyelj, hogy azok jól elkülönüljenek (ne érjenek össze, ne tedd őket sütés során sem egymás helyére) és egyforma hőfokon süljenek. Ez a szervezettség még a gyors kiszolgálásnál is fontosabb.