szerecsendió

A szerecsendió erőteljes ízű, illatú mag, amit óvatosan kell használni, mert nagy mennyiségben elnyom minden más ízt. Általában egészben kapható, amit kis adagban az ételbe kell reszelni. A középkor óta Európában is népszerű, de alapvetően az indiai és az arab konyha használja nagyobb léptékben. Nálunk elsősorban a krumplis és a sajtos ételek közkedvelt fűszere, de sütemények készítésénél is előkerülhet. A zöldségek közül a spenót, a padlizsán és a sütőtök mellé illik, húsok közül pedig a bárányhoz passzol leginkább.

Az indonéz szigetvilágban őshonos szerecsendió valójában nem dió, hanem a szerecsendiófa magja, amit a főzésen kívül gyógyászati, tartósítási célokra is alkalmaznak, valamit a parfümgyártás is használja. A magot körbeölelő pirosas színű magköpeny, ez a szerecsendió-virág néven is ismert rész szintén használható életízesítőként. Íze nagyon hasonlít a szerecsendióéhoz, de aromája erőteljesebb és ára is jóval magasabb. Élénk színe még az ételt is megszínezi, ez a rész főként húsokhoz, levesekhez ajánlható. Különleges összetevőként pedig csokoládék ízesítésére is alkalmas.

Receptek, melyekben szerecsendió található:


Fűszerismertető

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.