Afrikai harcsa smokerben ..avagy paprikás újraértelmezve

írta: Szűcs Gergely

A harcsa legjobb tulajdonságait emeli ki ez a reverse sear technika.


Elkészítési idő: 150 perc
Nehézségi fok Nehézségi fok: Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok
Eszköz: Faszenes grill, Offset szmóker,
A recept 0 embernek tetszett.

Tetszik a recept

A receptet 0 ember készítette el.

Elkészítettem

Hozzávalók:

  • 3 kg (élő súly) Afrikai harcsa
  • 1 dl Passata ( paradicsomszósz)
  • Só, bors,paprika, fokhagymapor
  • olívaolaj
  • 50 g vaj
  • 50 g méz
  • víz
  • 4 db burgonya
  • 4 nyers erőspaprika
  • salsához paradicsom, paprika,uborka, lilahagyma
  • 100 g tejföl

Elkészítés:

A harcsát kifilézem és mérsékelten besózom, majd pár órára a hűtőbe teszem. A leeső részeket és a hal csontos részét felteszem annyi vízben főzni amennyi éppenhogy ellepi, 45 percet forralom, majd leszűröm. Ezután a kapott levet redukálom kb. a harmadára, ha nem elég sűrű akkor még egy kevés keményítővel állíthatunk az állagán. A redukciót sóval borssal fokhagymaporral és paradicsomszósszal valamint pici mézzel ízesítem.

Az smokert 110 fokra stabilizálom és rácsra helyezem a harcsa filéket, és addig sütöm így, amíg a maghőmérséklete eléri a 60-62 C fokot. Ez kb. 1,5 órát vesz igánybe egy ~3 kg körüli éló súlyú állatnál. Ekkor egy serpenyőben vajat olvasztok és közepesen magas hőmérsékleten megpirítom a filék mindkét oldalát.

Köretként Hasselback burgonyát és mellette sült erős paprikát kínálok fokhagymás tejföllel, valamint paprikás-paradicsomos, uborkás salsa-t szolgálok fel. 

A füstös harcsát a mártással mérsékelten nyakon öntve tálalom.

Jó étvágyat!

Címkék:

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.